Arnab untuk dijual

  • Anda ingin miliki arnab? Sila hubungi saya di 019-4944498 atau datang sendiri ke 1852 Kampung Tersusun Pongsu Seribu, Kepala Batas

Wednesday, June 3, 2009

Lop EarArnab jenis Lop Ear memang cantik dilihat terutama semasa mereka masih kecil. Jadi aku telah turut membeli sepasang arnab jenis ini dari kedai haiwan peliharaan semasa ke B. Pulau pada 8 Mei 2009 yang lalu. Adik dan jiran aku yang datang ke rumah tempohari mengatakan yang jenis ni nampak macam anak patung. Maksud aku macam haiwan mainan yang diperbuat manusia. Mungkin pada manusia lebih digelar sebagai "mannequeen".
Kini dah hampir sebulan aku pelihara mereka, aku rasa macam dia orang ni tak membesar langsung. Tapi mungkin lebih tepat kalau aku katakan lambat membesar. Nak dikatakan kurang makan, aku letakkan makanan mereka ni pagi dan petang. Dan aku cuba terutama semasa kecil ini membekalkan makanan tanpa had. Mereka nampak masih comel dan "cute" sekali. Anak anak aku memang suka bermain dengan mereka.  Kadang-kadang anak-anak jiran turut datang pada petang hari untuk bermain-main dengan arnab-arnab tersebut.
Buat masa ni aku tak perasan apa-apa penyakit pada arnab-arnab aku tu kecuali pada se ekor arnab Kg. Pelet. Terdapat kurap pada telinganya. Aku sedang mencari punca dan cara untuk merawat arnab seekor tu. Dari pembacaan lepas ada yang meletakkan kerosene aje tapi mungkin akan menyakitkan arnab tu. Aku kena buat sikit research lepas ni dan cari ubat yang bersesuaian. 
Nak update sikit tentang arnab yang kawan Mak aku nak beri aritu. Kawan tu Noramira dari Bkt Gedung telah menghantar dua ekor arnab jantan "buck"ke rumah ibubapaku di B. Pulau. Aku tak tahu jenis apa, mungkin jenis kampung atau mungkin juga jenis Rex.  Saiz kedua-dua ekor arnab tu lebih besar dari arnab kampung biasa. Kata pemilik arnab tu, mereka tu jenis kacukan. Mungkin betullah tu tapi antara jenis apa tak diketahui. Tak kisah la..
Satu lagi update mengenai anak-anak arnab kampung yang lahir 25 Mei lepas. Seekor daripada anak tu dah mati... mungki terpijak oleh ibunya ataupun mungkin juga tak disusui oleh ibunya kerana telah menghidu anak yang telah disentuh manusia. Anak-anak aku dengarnya cuba meletakkan semula anak arnab yang telah berkeliaran dalam sangkar ditempat yang lebih selesa.  Mungkin mereka tidak menyapukan tangan mereka pada hidung ibu arnab tu. Jadi bila bau anak tu tak sama dengan yang lain, maka ibunya akan meninggalkan anak tersebut.


3 comments:

  1. salam bang,ade ym ke?berminat lah nak tau n kongsi cerita dgn abg ..btw tq jadi pengikut wan hehe ..

    ReplyDelete
  2. salam ada baby lop ear...comel la....

    ReplyDelete