Arnab untuk dijual

  • Anda ingin miliki arnab? Sila hubungi saya di 019-4944498 atau datang sendiri ke 1852 Kampung Tersusun Pongsu Seribu, Kepala Batas

Monday, June 21, 2010

"Badang" si NZW dari Changlun

Salam sejahtera… Aku mengambil kesempatan semasa menghantar anak balik ke asrama di Alor Setar pada Sabtu lepas dengan mengunjungi ladang ternakan Cikgu Siti Zawiyah di Changlun. Ini kali kedua aku ke sana. Kalau hanya untuk mendapatkan arnab, mungkin aku berfikir panjang untuk ke sana. Maklum sajalah, perjalanan ke situ agak jauh.
Setelah menghubungi Cikgu Siti, aku terus sahaja ke tempat ternakan walaupun arah ke situ masih ingat-ingat lupa. Alhamdulillah dengan bantuan isteri serta anak-anak sampailah kami ke sana.

Aku lihat telah ada penambahan bangsal tempat peliharaan arnab beliau. Dulu hanya ada satu bangsal tapi kini telah ada dua lagi bangsal, satu untuk arnab dan satu lagi untuk kucing. Setelah memaklumkan kepada pembantu beliau akan kedatangan kami, pintu bangsal yang berkunci telah dibuka untuk kami masuk dan meninjau arnab-arnab yang berada di situ. Beberapa minit setelah aku masuk, Cikgu pun sampai bersama anak kecil beliau. Aku lihat tak banyak anak yang sedia untuk dijual. Menurut cikgu Siti, banyak anak arnab telah dibeli pada hari sebelum itu. Semasa berbual aku ketahui cikgu juga ada menjual beberapa ekor arnab jantan untuk dibuat baka. Aku bertanya samada beliau ada pejantan NZW. Cikgu jawab ada lagi se ekor saja kerana se ekor telah di beli pada hari sebelum tu. Apa lagi aku yang sememangnya tengah mencari-cari pejantan NZW terus melihat ke sangkar NZW tu. Memang tak cantik langsung bulunya kerana menurut cikgu arnab jantan tu kena “spray” oleh pejantan lain. Aku nampak dari segi lain memang tak da masalah. Aku terus beritahu cikgu yang aku nak yang tu. Kotor pun kotor lah, balik nanti kalau sempat aku akan mandikannya, fikirku sendirian. Aku namakan  pejantan NZW ni "Badang" agar ia menjadi pejantan yang gagah dan perkasa.

Aku turut membeli se ekor anak baka Hotot dan se ekor baka Chincilla. Semua anak arnab yang dibeli pada tahun lepas dari cikgu Siti telah mati. Aku harap kali ini semuanya akan hidup dan membiak.

No comments:

Post a Comment