Arnab untuk dijual

  • Anda ingin miliki arnab? Sila hubungi saya di 019-4944498 atau datang sendiri ke 1852 Kampung Tersusun Pongsu Seribu, Kepala Batas

Friday, December 3, 2010

Disember 2010

Salam sejahtera,
Pejam celik, pejam celik kini Disember telah tiba. Kita semua akan melangkah ke tahun yang berikutnya dengan pelbagai pengalaman yang telah dilalui. Bagi yang melalui jalan yang baik, insya Allah akan mendapat ganjaran yang baik. Bagi yang melalui sebaliknya, pohonlah keampunan dan perbaikilah segala kekurangan semoga tahun yang mendatang akan memberikan kita kebaikan.
Di KAA, jumlah arnab yang dipelihara tentunya telah bertambah dari sehari ke sehari. Sebahagiannya telah berpindah kepada tuan yang baru, sebahagian lagi telah menjadi hidangan untuk kami sekeluarga. Memang itu antara tujuan KAA dibangunkan. Untuk jangkamasa pendek, jumlah induk yang dipelihara akan dihadkan sekitar 50 ekor sahaja. Kini induk yang ada telah menghampiri 30 ekor. Untuk jangkamasa panjang, satu lokasi baru perlu dicari untuk tujuan menternak baka pedaging secara komersial.
Kalut, tak cukup masa dan kadang-kadang tak boleh pi mana telah menjadi sinonim kepada diri aku. Balik kampung mertua pun tak boleh duduk lama-lama. Dok teringat apa jadi dengan arnab-arnab di KAA. Memang ada saudara lain yang membantu untuk memberi makan dan minum penghuni di KAA tapi berbeza sekali jika diri sendiri yang membelek sendiri arnab-arnab tu. Minat punya pasai, aku masih meneruskan dengan hobi ini.
Sedikit perkembangan kelahiran untuk bulan ini. Cak telah merasmikan kelahiran untuk Disember 2010 dengan 5 ekor anak. Cak adalah kelahiran dari Koko pada 6 Nov 2009. Mula melahirkan anak pada April 2010 dan kini ia telah melahirkan 22 ekor anak dari 4 kelahiran.
Sementara tu, Salji, baka lop ear yang telah melahirkan anak untuk kali pertama nampak cukup manja dengan  anak-anaknya. Semoga mereka membesar menjadi baka yang baik.
Salji merenung tajam...

menikmati juadah, anak-anak sibuk mencari susu....

No comments:

Post a Comment