Arnab untuk dijual

  • Anda ingin miliki arnab? Sila hubungi saya di 019-4944498 atau datang sendiri ke 1852 Kampung Tersusun Pongsu Seribu, Kepala Batas

Wednesday, February 8, 2012

Pelbagai jenis Arnab, tapi aku hanya ada sebahagian kecil...

Salam sejahtera,
Terdapat pelbagai jenis arnab yang diiktiraf oleh ARBA dan sebahagian besar daripadanya mungkin telah ada di Malaysia. Daripada pembacaan bloggers penternak Arnab di USA, sebahagian besar hanya fokus kepada satu atau dua jenis arnab sahaja. Dengan cara ini mungkin tahap ketulenan baka dapat diperolehi. Tambahan pula sebahagian dari penternak merekodkan salsilah keturunan arnab dengan baik.

Di KAA, fokus penternakan lebih kepada pembiakan untuk daging. Walaupun begitu ada juga sebahagian kecil jenis peliharaan (pet) diternak bersama. Baka yang ada setakat ini ialah seperti berikut:
1. New Zealand White
2. Flemish Giant
3. Chincilla
4. English Spot
5. Angora
6. French Angora
7. English Angora
8. Lionhead
9. Hotot
10. Lop Ear

Dengan jumlah induk sekitar 50 ekor, aku dapati ianya memerlukan tenaga dan perhatian sekitar 2 jam setiap hari hanya untuk memberi makanan dan minuman. Penyediaan sistem air secara sedia ada telah membantu mengurangkan masa tapi setakat ini hanya sebahagian sahaja yang telah disiapkan dengan cara tersebut. Cara mengisi air dalam botol didapati mengambil masa yang agak lama. Pemberian makanan dengan kaedah yang sama belum lagi aku ketahui. Jika ada cara semi-automatic boleh dijalankan, ia akan mengurangkan masa yang diperlukan.

No comments:

Post a Comment