Arnab untuk dijual

  • Anda ingin miliki arnab? Sila hubungi saya di 019-4944498 atau datang sendiri ke 1852 Kampung Tersusun Pongsu Seribu, Kepala Batas

Monday, May 10, 2010

Kelahiran hujung minggu

Salam, sekadar berkongsi maklumat kelahiran pada hujung minggu. Daripada senarai rekod yang aku ada, terdapat 3 ibu yang dijadualkan untuk melahirkan anak (kindling). Alhamdulillah semuanya telah terlaksana.
Gebu (LH) telah melahirkan 4 ekor anak. Malangnya se ekor anak telah mati. Gebu telah melahirkan anak pada Sabtu, 8 Mei 2010.  Anak-anak Gebu agak kecil, mungkin mengikut saiz Gebu yang agak comel.

Kelahirang ke 2 ialah si Koko (KG) pada pagi Ahad, 9 Mei. Sekitar jam 10 pagi, semasa aku membuat rutin memberi makanan pada arnab peliharaan aku, didapati Koko telah mencabut bulunya dalam kotak sarang. Seperti biasa Koko telah menyiapkan kotak sarang hampir seminggu yang lalu. Seingat aku Koko hanya melahirkan pada malam hari sebelum ini. Pada kali ini aku sempat mengambil rakaman movie pendek semasa Koko melahirkan anak-anaknya. 

Kelahiran ketiga ialah Putih (Kg). Aku dapati kotak sarang Putih telah penuh dengan bulu-bulunya pada sebelah petang Ahad. Aku mencari anak-anaknya dengan menyelak timbunan bulu-bulu Putih. Terdapat kesan-kesan darah dalam kotak sarang. Malang sekali tiada anak yang aku jumpai. Mungkin semuanya telah dimakan oleh Putih, tak ada siapa yang tahu. Memang Putih ada sejarah makan anak sendiri sebelum ini. Wallahua’lam.

Kelahiran terakhir pada hari Ahad ialah oleh Whitey (LH). Kotak sarang untuk Whitey telah dimasukkan agak lewat, hanya pada hari Ahad itu sendiri. Whitey telah memasukkan daun-daun Napier yang ada disangkar ke dalam kotak sarangnya. Aku pula setelah melihat Whitey mula mencabut bulunya telah menambah sedikit lagi carikan kertas dalam sangkarnya. Whitey telah selamat melahirkan 5 ekor anak untuk kelahiran ke-2 ini.

Sementara itu disemadikan di sini gambar-gambar anak-anak lain:
Anak kacukan Lop Ear & tempatan, berusia 2 minggu. Nampak telinga pendek aje, tak tahu telinga mereka akan jatuh atau tidak.

Ini pula kacukan Lop Ear & Anggora. Usia 3 minggu.

No comments:

Post a Comment