Arnab untuk dijual

  • Anda ingin miliki arnab? Sila hubungi saya di 019-4944498 atau datang sendiri ke 1852 Kampung Tersusun Pongsu Seribu, Kepala Batas

Monday, May 24, 2010

Kelahiran pertama NZW

Alhamdulillah setelah beberapa lama menunggu (dengan 3 kali cubaan dikahwinkan) akhirnya Sayong, baka NZW pemberian abang Mail telah melahirkan anak buat kali pertama pada hujung minggu lepas. 4 ekor anak telah dilahirkan. Aku hanya mengetahui tentang kelahiran ini pada hari Sabtu malam setelah balik dari berkursus. Pada hari Jumaat petang, aku lihat telah ada sedikit bahan yang telah diletakkan oleh Sayong dalam kotak sarang yang disediakan. Aku telah menambah kertas yang dikoyak kecil ke dalam sangkar Sayong tapi dia tak begitu mengambil hirau tentang kertas-kertas tersebut. Sayong termasuk dalam kategori  yang menyediakan kotak sarangnya pada saat-saat terakhir. 
Melihat kepada kotak sarang yang dipenuhi oleh bulu putih, Sayong mempunyai ciri-ciri ibu yang pandai menjaga anaknya. Harapanku semoga anak-anak Sayong membesar dengan baik dan membiak dengan banyak.

Sayong sentiasa cergas dan telah beberapa kali sebelum ini keluar dari Sangkar untuk meneroka dikawasan luar yang luas.

Pada sehari sebelum tu (Jumaat, 21 Mei), Arang telah melahirkan se ekor anak. Arang juga merupakan ibu yang melahirkan anak buat kali pertama. Tak banyak bulu yang dicabut oleh Arang. Bulu-bulu dari sangkat Cermai yang kematian anak telah ditambah dalam kotak sarang Arang.


Kesihan pada Cermai (baka Hotot) kerana anak yang dilahirkan telah mati kemungkinan besar dipatuk oleh ayam dari bawah sangkar. Hanya tulang belulang seekor anak yang kedapatan pada lantai sangkar Cermai. Setakat ini belum ada lagi anak yang hidup dari dua kelahiran Cermai. Susu pada badan Cermai begitu banyak sehingga meleleh keluar semasa aku mengangkatnya. Aku tidak pasti bagaimana anaknya berada di luar kotak sarang.

Setakat tahun ini, jumlah anak yang dilahirkan telah hampir 50 ekor tetapi kadar kematian amat tinggi. Hanya 30 peratus sahaja yang hidup. Banyak faktor yang tidak diketahui menjadi sebab kematian. Aku perlu buat banyak pembacaan dan pemerhatian untuk mengurangkan kadar kematian ini. Walaubagaimanapun Allah jua yang menentukan.

No comments:

Post a Comment